Dictat explosiu

Si la teua intenció es trobar una activitat on treballar l’ortografia de la norma treballada d’una manera divertida i motivadora, sense dubte aquesta sessió serà una bomba, mai millor dit.

Tot comença amb les típiques revisions de llibretes on vas detectant les errades més habituals del teu alumnat. A poc a poc vas recollint-les i a continuació has de crear tantes frases com alumnes tens a l’aula. Així ho vaig fer jo. D’aquesta manera tots podrien explotar almenys un globus.

El segon pas serà introduir les frases dintre dels globus i inflar aquests. Tria globus de colors, ja que farà més cridanera l’activitat i com no prepara un cartell ben gran a la pissarra. També ho pots ambientar amb música, per a que la entrada a classe siga sorprenent.

Tot apunt, sols queden ells i elles. En entrar a classe la majoria es queda queiet dient:

  • Què és això? son globus! Els anem a explotar Jordi? Que guai! De que tracta tot açò Jordi? L’excitació és molt alta i ja estan preparat per a treballar de valent.

Abans de començar és molt important mostrar totes les oracions a la TV o projector de classe, i així treballar també la memòria visual. Llegirem a poc a poc totes les oracions i ens fixarem en aquelles paraules més complicades. Una vegada ho tenim i amb l’ajuda de la ruleta de classe van eixint a explotar un globus. Pot ser qualsevol amb l’ajuda d’un pal de brotxeta o altre aparell punxant.

Quan un alumne/a explota un globus, dicta als companys l’oració i es queda la seua per al final del dictat. Quan ja han acabat tots, deixem temps per a fer un copiat simple de la seua oració. Posteriorment corregim totes les oracions en gran grup i marquem les errades a la nostra llibreta.

Gràcies a la alta concentració en el treball i motivació elevada, fa que l’activitat siga molt significativa.

Sens dubte una de les activitats preferides de l’alumnat fins ara!