Maux Natura

Projecte d’investigació i innovació educativa
en centres educatius no universitaris de la
Comunitat Valenciana.
Curs acadèmic 2020-2021
Coordinadors: Jordi Miravet i Guillem Niclòs Llorca
Modalitat: PIIE Global





El projecte Maux Natura naix per a crear un espai dins del centre, que ajude a reprendre els sabers heretats des de fa milers d’anys, recuperar el contacte amb la natura, on les persones que integren la mateixa comunitat d’aprenentatge siguen el cor latent i visible, sumant-nos així a un canvi de consciència ambiental global i sostenible.

A l’interior d’aquest projecte hi conviuen diverses propostes, totes elles encaminades a unir-se per una mateixa finalitat, contribuir com a escola amb el pla d’acció mundial com és l’agenda 2030 i acabar amb la pobresa i la fam, combatre la desigualtat i lluitar contra el canvi climàtic.

En relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats en l’Agenda 2030, volem destacar que aquest projecte aporta una gran participació. Maux Natura pot garantir a l’alumnat que, una vegada acabada la seua Educació Secundària Obligatòria, haurà col·laborat en tots i cadascun d’aquests objectius.

Apostem també per una metodologia participativa, creativa i transformadora, on l’alumnat aprèn des de l’experiència, veient, escoltant i cuidant el seu entorn. Maux Natura, ens permet gaudir d’un espai privilegiat, on seguir la nostra relació amb el marc legal educatiu i amb els objectius generals de les diferents etapes educatives, des d’infantil fins a l’ESO.

Projectes que durem a terme en el primer curs:

El rebost de la llavor
Arbre de vida
Plantes remeieres i
aromàtiques
El viver de vida
Recolector aigües
pluvials
Planta de reciclatge
Estació meteorològica
Aula libera
Depuradora d’aigües
residuals
Mosquito Alert
El compostatge
Hort ecològic
Aules obertes al cel
Projecte riu

La finalitat del projecte és estendre la conscienciació sobre la importancia de cuidar el nostre planeta terra, mitjançant l’aprenentatge de servei basat en l’experiència com a eina de treball.

Aquest viatge d’innovació educativa ens donarà com a centre una renovació pedagògica i un signe més de la nostra identitat. El camí no el recorrerem per separat, es farà en conjunt i de manera democràtica, participativa i creativa.

Garantirem l’aprenentatge basat en la vivència i farem que aquest siga rellevant per al nostre entorn més proper, on demostrarem com a centre la nostra capacitat d’influència pedagògica i social.

Apostem per sumar-nos als 17 objectius que s’inclouen en l’Agenda 2030 i ser així un model de centre que comparteix, aprèn i col·labora activament amb la comunitat educativa. Articularem les nostres xarxes socials i farem visible aquesta iniciativa per a proclamar que tot està per fer, amb el desig d’un món millor.

El primer que necessitàvem: Un logo! I per això crearem el següent concurs.

Aquest va ser el resultat: Necessitàrem la fusió de dos alumnes guanyadores per a crear el nou logotip de Maux Natura.

I així comença una nova aventura plena d’il·lusió i de vocació amb un objectiu molt clar, fer d’aquesta escola un valor actiu i visible de qualitat educativa.