JOB SHADOWING EN FINLÀNDIA

Helsinki és una ciutat tranquil·la, amb edificis  de poca alçada i decoració bastant austera, que convida  a ser passejada, si el fred ho permet. Està ben comunicada i hi ha molt pocs cotxes circulant pels seus carrers. La gent utilitza sobretot el metro, el tramvia, l’autobús, la bicicleta, el vaixell (entre illes) o es desplaça caminant.

La caracteritzen, entre altres coses, un passat històric molt convuls, dues llengües oficials que conviuen, una d’elles el finés, llengua d’una extraordinària dificultat.   Dos dels llocs d’encontre més freqüentats pels seus habitats en el temps d’oci són els karaokes, i un lloc molt important on abans naixia i acabava la vida: la sauna.

Biblioteca Pública Oodi 

Aquest edicifi públic ens ha deixat bocabadats. Oodi és molt més que una biblioteca. És un espai urbà públic, obert a tothom, segur i gratuït, ubicat al centre de la ciutat. És un lloc d’encontre, una casa de lectura amb molts serveis i un horari molt ample. Disposa d’una biblioteca, sala contacontes, tallers, cuina, estudis de gravació, espais per a reunions, sala de cinema, habitacions per a fer jocs en família, taules amb escacs, màquines de cosir, impressores 3D, sales de reunions, sales per a coworking, etc.

L’ESCOLA

Els corredors de l’escola són un espai molt important, on hi ha molta roba i molta vida. L’ alumnat, cada vegada que ix a l’exterior, s’ha de posar l’equipament de neu, que inclou botes, barrets i guants. Hem de dir que són totalment autònoms i autònomes i els canvis funcionen perfectament. Aprofiten per parlar i inclús, malgrat que no es pot, juguen dos minuts amb la pilota.

Ens ha sorprés molt les poques hores que dediquen setmanalment a l’anglès, així com el fet que en primer i segon curs (2n i 3r de primària ací) les tutores donen totes les assignatures.  A més a més, tenen sessions setmanals dedicades al treball manual: manualitats, plàstica, treball tèxtil, treball amb fusta, treball de robòtica, etc.

Auriculars i pantalles per a la concentració: Durant el temps de treball individual, la mestra utilitza aquests recursos amb l’alumnat que necessita reduir estímuls visuals i auditius que el distraguen. D’aquesta manera, pot treballar focalitzant la seua atenció en la tasca que està realitzant.

Càmera per a duplicar contingut, incorporada a l’escriptori: El professorat utilitza molt aquesta eina per a projectar la imatge d’allò que està fent des del seu lloc. Així, l’ alumnat pot seguir el procés de realització d’una manualitat, d’una operació, la lectura d’un conte amb il·lustracions,  treballar la direccionalitat de les lletres, etc. A les escoles de Secundària també ho tenen. Un altre element curiós és que la taula del mestre/a és regulable i habitulament està a una alçada que permet fer la classe dret/a.

Campionats durant l’hora del pati: L’alumnat disposa de dos moments de descans durant el matí i poden triar entre eixir a jugar a l’exterior o participar com a jugadors/es en un campionat entre classes. El partit dura 15 minuts i cada cinc canvien tots els integrants d’un equip per a premetre la participació de tothom. L’alumnat que no vol jugar, sol estar dins de l’escenari animant el seu equip amb càntics i cartells. Com podeu observar, juguen descalços. La seua actitud durant el joc és repectuosa i gens agressiva.

Classes preparatòries: Tot l’alumnat nouvingut que arriba al centre  és valorat per un grup de professionals i passa a rebre una preparació bàsica en hàbits escolars, destreses i llengua finesa, sobretot.  

Són atesos per 4 mestres i 2 ajudants, i tenen un horari especial on es van movent durant dos cursos escolars, entre el seu grup de referència per a àrees com EF i Música i els subgrups creats segons els nivells inicials de llengua, necessitats d’acompanyament emocional, etc.  Després dels dos primers cursos, en general ja passen al seu grup de referència per edat.

En matemàtiques la mestra pot tindre fins a tres o quatre nivells diferents dins de la mateixa aula, cadascun amb materials individualitzats. 

El professorat disposa del servei d’intèrpret per a parlar amb famílies nouvingudes.

Aprenentatge del finés: Quan l’alumnat s’incorpora als 7 anys al sistema educatiu obligatori dedica moltes hores setmanals a l’aprenentatge del finés. Cada dia la classe sol començar amb un xicotet conte que escolten mentre visualitzen els dibuixos o vinyetes a la pissarra digital. Tot seguit la mestra fa preguntes de comprensió oral sobre allò escoltat, treballa el vocabulari de forma oral, proposa exercicis de consciència fonològica i direccionalitat de la lletra que estan treballant en l’aire i finalment ja passen al treball escrit als quaderns.

Utilitzen pauta Montessori en els primers cursos i després ja passen a la paula normal. Des de fa anys han decidit utilitzar la lletra script perquè per a alguns alumnes resulta més senzilla.

Classes d’Educació Física, patinem? A les sessions d’Educació Física també visiten el seu entorn més pròxim. En aquesta ocasió, hem anat a patinar amb l’alumnat de 2n i ha sigut una molt bona experiència.

I per a finalitzar no puc oblidar tot el que ha passat després de l’horari lectiu:

Agraïments:

Elisa ha coordinat en aquest centre el programa Erasmus+. Forma part de l’equip de Preparatory Class i en tot moment ens ha ajudat en tot allò que hem necessitat.

Tinna ens ha acompanyat des del primer dia amb el seu gran carisma. Es tutora de 2B,  i ens ha donat les nostres acreditacions Erasmus+

Lauri ha sigut la persona encarregada de gestionar el contacte a aquesta escola. El vaig conèixer a l’Erasmus de Dublin i ha sigut un autèntic amfitrió que ens ha obert les portes de la ciutat i de la seua escola.

Moltes gràcies a tots i a totes les qui heu fet possible que puguérem viure aquesta experiència: el nostre equip directiu, la nostra coordinadora de programes Erasmus, els companys i companyes i el professorat i amics que ens han acollit a Finlàndia.