ÀUDIOMOTIV

Descripció general

El projecte Audiomotiv sorgeix com una estratègia de foment lector per ajudar els lectors i lectores a no perdre el fil conductor de la lectura, especialment quan hi ha interrupcions prolongades. Està pensat per a alumnat de sisè de primària i parteix d’una lectura prèvia: l’alumne o alumna tria un llibre que ja ha llegit o que considera que necessita un suport per mantenir l’interès i la comprensió.

L’objectiu principal és crear una sèrie d’àudios que resumeixen parts de la narració perquè futurs lectors i lectores puguen escoltar-los quan reprenen el llibre i recordar què havia passat fins al moment. Aquests àudios es vinculen a codis QR que es col·loquen físicament dins del llibre, just en el punt on acaba el fragment resumit.

Ruta de treball: base d’orientació

Per tal de guiar el procés de treball, es va elaborar una base d’orientació molt visual que l’alumnat tenia disponible tant a la pissarra de l’aula com al seu iPad. Aquesta base constava de cinc fases:

  1. Llig: Lectura concentrada del llibre. S’insisteix en la preparació d’un bon espai de lectura i la immersió en la història.
  2. Pensa: Reflexió sobre el moment ideal per fer una pausa i gravar un resum que ajude a mantenir el fil.
  3. Escriu: Inicialment, es proposava la redacció d’un resum complet. No obstant això, a mesura que avançava el projecte, alguns alumnes van expressar que els resultava molt feixuc. Per això, es va adaptar la proposta per permetre l’ús d’un guió breu que els ajudara a organitzar la gravació.
  4. Grava: Gravació de l’àudio de forma clara i motivadora. Es demana escoltar-se per comprovar que s’ha seguit l’estructura. Alguns alumnes que tenien més dificultats de concentració utilitzaven cascos de concentració per millorar la seua atenció durant la gravació.
  5. Penja a Drive: L’àudio es puja a una carpeta personal i es nomena segons el capítol o capítols resumits. S’anota la pàgina on anirà pegat el QR.

Treball autònom i espais escolars

Gràcies al clima de confiança establert a l’aula, l’alumnat podia moure’s lliurement per l’escola per buscar espais tranquils on gravar. Aquesta llibertat, unida a la claredat de la base d’orientació, afavoria l’autonomia i la responsabilitat individual.

Avaluació formativa i autoregulació

Una de les fortaleses del projecte Audiomotiv va ser la incorporació de l’avaluació formativa mitjançant el feedback entre iguals. Es van dedicar sessions a escoltar les gravacions dels companys i oferir comentaris constructius. Aquesta activitat potenciava l’escolta activa, el respecte i la millora progressiva. El feedback es feia en un ambient de suport, centrant-se en com millorar l’àudio en aspectes com la claredat, la capacitat de resum, la inclusió d’hipòtesis i l’estil oral.

Competències curriculars relacionades

Aquest projecte treballa de manera integrada diverses competències clau del currículum de primària, especialment:

  • Competència en comunicació lingüística (CCL): Lectura comprensiva, expressió escrita i oral, i capacitat de resum.
  • Competència personal, social i d’aprendre a aprendre (CPSAA): Autonomia en l’organització del treball, autoregulació i reflexió sobre el propi aprenentatge.
  • Competència digital (CD): Ús de l’iPad, enregistrament d’àudios, gestió de l’arxiu a Drive i generació de codis QR.
  • Competència ciutadana (CC): Treball cooperatiu, respecte entre iguals i millora a través del feedback.

Autoavaluació de l’alumnat sobre el projecte.

Al finalitzar el projecte hem entrevistat a l’alumnat per a veure què els ha paregut i analitzar punts forts i aspectes a millorar.

Punts forts:

  • Molt divertit.
  • La llibertat i la confiança per a treballar autònomament.
  • Realitzar un projecte servei que ajude als futurs lectors.
  • Poder triar tu el llibre fins i tot de còmics.
  • El feedback entre iguals ens permet millorar els següents àudios.
  • Ens ha ajudat a aprofundir més en el nostre llibre.
  • La lectura en classe en silenci ens ha relaxat molt.
  • El companyerisme relacionat amb el respecte del silenci i no molestar en les gravacions.

Aspectes a millorar:

  • Dedicar les hores de la vesprada al projecte, ja que l’ESO no està i disposem d’eixes aules per a gravar amb més silenci.
  • Escollir un llibre més senzill, per exemple d’un cicle inferior o un llibre que ja t’hages llegit.
  • Mostrar un bon model a l’inici del projecte.
  • Realitzar més feedbacks entre iguals i no solament 1.
  • Anotar en el document de l’àudio la pàgina on va el QR.

Conclusió

Audiomotiv és un projecte que combina lectura, escriptura, expressió oral, autonomia i col·laboració. La creació d’àudios en format resum amb hipòtesis, el treball guiat per una base visual clara i la introducció de l’avaluació formativa entre iguals converteixen aquesta proposta en una experiència enriquidora i transversal que pot ser replicada en altres contextos educatius.